Met deze 5 punten in jouw sollicitatiebrief verzeker jij jezelf van een gesprek!

Kun jij wel wat tips gebruiken bij het schrijven van je sollicitatiebrief? Met deze 5 tips verzeker jij je sowieso van een gesprek!

1. Zorg voor een sterke opening

Het eerste deel van een sollicitatiebrief hoeft niet meteen over jezelf te gaan. Houd de eerste alinea kort en luchtig. Vermeld er bijvoorbeeld in hoe je bij de vacature terecht bent gekomen, of je al eerder contact hebt gehad met het bedrijf (en zo ja, met wie) en waarom je solliciteert. Daarnaast is het belangrijk dat de eerste alinea altijd positief geschreven is. Vertel bijvoorbeeld dat je steeds nieuwsgieriger werd naar het concept of dat je bij het lezen over het bedrijf onmiddellijk enthousiast bent geworden. Zorg er voor dat de eerste alinea een aspect bevat waardoor de werkgever verder ‘moet’ lezen en jouw brief niet op de stapel van andere sollicitatiebrieven belandt. Creativiteit is hier een belangrijk aspect in, laat je brief bijvoorbeeld opvallend door een uniek design of een opvallende vormgeving.

2. Speel in op de behoeften van de werkgever, niet die van jezelf

Een veelgemaakte fout in een sollicitatiebrief is dat werknemers communiceren vanuit hun eigen behoeften. Ze gebruiken voorbeelden als: ‘Wat kan het bedrijf voor mij betekenen’ en ‘in welke opzichten wordt mijn leven beter als ik een contract teken bij jullie?’. Door de werkgever vanuit het ik-perspectief te benaderen, bereik je als sollicitant echter niet je doel: de werkgever overtuigen.

Om dit doel te bereiken is het belangrijk dat je vanuit het oogpunt van de werkgever kijkt. Wat heb jij voor waarde toe te voegen aan het bedrijf en hoe kan de werkgever profiteren van jouw komst? Als je niet weet wat de ander wil, is het onmogelijk hem of haar te overtuigen van jouw krachten en talenten.
Een goede manier om dit gedaan te krijgen is door jezelf te plaatsen in de positie van de werkgever. Maak een lijstje met aspecten waar de perfecte kandidaat voor deze functie aan zou moeten voldoen. Pas vervolgens hier je sollicitatiebrief op aan. Let er wel op dat je niet gaat liegen tegen de werkgever. Hierover meer in punt 4.

3. Vermeld in de brief alleen je sterke punten

Omdat je de brief het beste kort kan houden is het slim om alleen je sterke punten te vermelden. Dit zijn tenslotte de punten waarmee jij de werkgever wil laten zien dat je daadwerkelijk waarde toe kan voegen aan het bedrijf. Het is hierbij wel belangrijk dat je er voor zorgt dat jouw sterke punten overeenkomen met de functie-eisen die in de vacature worden genoemd. Daarnaast worden je verbeterpunten vaak naar voren gehaald tijdens het sollicitatiegesprek en hoef je deze dus niet in je brief te vernoemen.

4. Eerlijkheid duurt het langst

Iets wat je absoluut niet moet doen in je sollicitatiebrief is liegen over jezelf. Zorg er voor dat je ten alle tijden eerlijk bent, want vroeg of laat val je toch door de mand. In de meeste gevallen kan je een wat mindere eigenschap van jezelf verbloemen door er een andere term aan te geven. Zie jij het glas eerder halfvol dan halfleeg, zeg dan niet dat je optimistisch bent. Gebruik liever het woord ‘realistisch’. Het beste wat je kan doen is een positieve eigenschap van jezelf noemen waarvan jezelf weet dat je hier 100% achter staat. Dit komt niet alleen het beste over bij de werkgever, je kan daarna op je werk ook gewoon helemaal jezelf zijn.

5. Eindig overtuigend

In het einde van een sollicitatiebrief schrijf je altijd dat je graag uitgenodigd wilt worden voor een sollicitatiegesprek. Zorg er voor dat je dit op een krachtige manier beschrijft, waardoor de werkgever er bijna niet meer omheen kan. Een krachtig einde van een sollicitatiebrief moet een ‘call-to-action’ bevatten. Welke actie moet de werkgever maken om met jou in contact te komen? In de meeste gevallen is dit een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Ben je telefonisch niet bereikbaar overdag omdat je zelf werkt, geef dit dan ook eerlijk aan. Als je solliciteert op een baan ver weg of zelfs in het buitenland, kan het ook zijn dat je een telefoon- of videogesprek in wilt plannen. Vermeld dit dan duidelijk in de laatste alinea en geef hiervoor je verklaring.


Weten wat wij kunnen betekenen voor jou?

Bij JAM helpen we je graag aan een nieuwe baan. Door ons grootschalig aanbod aan vacatures kunnen we de perfecte match tussen jou en een bedrijf maken. In de sollicitatieprocedure helpen we je met het neerzetten van een mooi en origineel CV via onze CV-generator en kan je verschillende tips lezen over het schrijven van een sollicitatiebrief. Overtuigd? Bekijk hier het aanbod van onze huidige vacatures of schrijf je hier direct in.