4 tips voor de perfecte cv zonder werkervaring

Lees hier de 4 tips voor een perfect cv zonder werkervaring.

4 cv tips zonder ervaring
🕔 5 min leestijd
 

Je bent pas afgestudeerd en staat te popelen om aan het werk te gaan en eindelijk de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Vol goede moed begin je dan ook de vacatures uit te pluizen, op zoek naar een baan die helemaal aansluit bij wat jij wil en waar je volledig voor kan gaan. Bij solliciteren hoort ook een cv, en laat het nu net dat zijn waar veel pas afgestudeerden zich zorgen over maken. Veel advertenties geven al aan dat werkervaring een pluspunt is of misschien zelfs wel vereist. Wil dat dan zeggen dat jouw kans op een mooie baan onbereikbaar is omdat je geen werkervaring hebt? Uiteraard niet. Je kunt jouw cv zo opmaken dat een recruiter wel degelijk potentie in jou ziet, zelfs zonder belangrijke werkervaring. We lopen in deze blog samen door hoe je het opmaken van je cv het beste kunt aanpakken. Geen werkervaring of weinig werkervaring mag niet het doorslaggevende argument zijn in jouw sollicitatie.

1. Stages

Veel beroepsopleidingen voorzien in een vorm van stage. Ook dit is zeker het vermelden waard in je cv. Je toont hiermee aan dat je wel al de theorie aan de praktijk hebt gekoppeld en toch al enigszins vertrouwd bent met de werkvloer in al zijn facetten. Stages tellen mee in je beoordeling om wel dan niet te slagen, dus zijn ze zeker belangrijk om in je cv op te nemen als ervaring. Bovendien leer je tijdens een stage, naast het concreet toepassen van je theoretische kennis, ook andere zaken die in het beroepsleven belangrijk zijn. Zo leer je samenwerken met collega’s en leidinggevenden, leer je tot compromissen komen, scherp je jouw communicatieve vaardigheden aan en nog zoveel meer dat je in het werkveld zal kunnen gebruiken. Een bijkomend groot voordeel aan het lopen van stages is dat je van verschillende aspecten van de baan hebt mogen proeven en een duidelijk beeld hebt van waar je sterktes en zwaktes liggen, wat maakt dat je een weloverwogen keuze hebt kunnen maken in de baan die jij wil gaan uitoefenen. Het is niet alsof je een sprong in het diepe gaat maken, het is een doordachte beslissing die jij neemt op basis van je ervaringen tijdens jouw stage. 

2. Opleidingen en cursussen

Je hebt dan misschien nog maar weinig werkervaring of geen werkervaring, toch kun je met je opleiding en eventuele bijkomende cursussen al goed scoren bij een recruiter. In tegenstelling tot mensen die al jaren in het werkveld staan, zit bij jou de kennis nog vers in je hoofd. Dit in combinatie met jouw jeugdige enthousiasme en frisse inzichten is ongetwijfeld een pluspunt voor iedere recruiter. Het beste vermeld je alle opleidingen die je al gevolgd hebt, met daarnaast de relevante bijkomende cursussen die een meerwaarde kunnen bieden voor de baan die je op het oog hebt. Ga je bijvoorbeeld voor een managementfunctie en heb je naast je gewone studie ook nog workshops en seminars over management gevolgd? Dan moet je deze zeker vermelden op je cv. Niet alleen toont dit aan dat je de kennis bezit, het toont ook aan hoe gemotiveerd je bent om bij te leren en je verder te ontwikkelen. 

3. Hobby's

Hobby's op cv zetten is zeker een goed idee. Misschien denk je dat een recruiter hier geen boodschap aan heeft, maar het zegt meer over je dan je zou denken en er wordt wel degelijk aandacht aan besteed. Jouw hobby's op cv vermelden geeft meer inzicht in de zaken die jij belangrijk vindt en waar jij voluit voor gaat. Maak hier geen ellenlange lijst van, maar som je belangrijkste hobby's kort even op. Gaat het hier dan ook nog over zaken die enigszins met de baan gerelateerd kunnen worden, scoor je al helemaal een pluspunt. Wees wel eerlijk, de kans bestaat dat je tijdens een volgende stap hier vragen over krijgt en dan wil je niet door de mand vallen natuurlijk. Maar dat geldt eigenlijk altijd voor sollicitaties.

4. Vaardigheden

Naast theoretische kennis spelen ook vaardigheden een belangrijke rol bij het selecteren van kandidaten. Zowel persoonsgebonden als specifieke vaardigheden worden met grote aandacht bekeken en vaak zullen ze zelfs al vermeld staan bij de vacature. De specifieke vaardigheden zullen al blijken uit je opleidingen en stages, de persoonsgebonden competenties vragen nog een extra vermelding. Ga zeker na wat belangrijke vaardigheden zijn binnen de sector waar jij wil werken en vertaal je eigen vaardigheden hiernaar om een recruiter te overtuigen. Persoonlijke vaardigheden spelen de laatste jaren een steeds grotere rol binnen de selectieprocedures van veel bedrijven. Niet enkel wat je kent is belangrijk, ook wie je bent en dit kun je hier mooi in de verf zetten.

Met de tips hierboven slaag je er vast en zeker in om jezelf op een overtuigende manier voor te stellen aan recruiters. Je kwaliteiten die hieruit naar voren komen, compenseren al voor een groot stuk het gebrek aan concrete werkervaring en tonen aan dat jij dé gemotiveerde kandidaat bent waar ze naar op zoek zijn. Laat je niet ontmoedigen, solliciteren gaat traditioneel gepaard met enkele afwijzingen, maar vertrouw erop dat ook jouw dreamjob eraan zit te komen. Veel succes alvast en laat het aan jou zijn om ervoor zorgen dat recruiters het klassieke pad van de ervaring verlaten om kansen te geven aan jonge, gemotiveerde en enthousiaste sollicitanten zoals jij.

Geschreven door CV maker.

 

Share deze pagina: