Tussenjaar? Regel deze 6 dingen!

tussenjaar 6 tips
🕔 5 min leestijd

Tussenjaar genomen? Wij hebben de 6 belangrijkste taken voor je op een rijtje gezet die je moet regelen om niet voor verrassingen te komen staan. Lees ze hieronder:

1 - Uitschrijven bij je opleiding

Neem je een tussenjaar, omdat je huidige opleiding toch niet helemaal bij je blijkt te passen? Regel dan als eerste om je uit te schrijven bij jouw onderwijsinstelling. Dat doe je via Studielink. Zorg dat je duidelijk met je school afspreekt vanaf welke datum je stopt. Vraag ook altijd voor de zekerheid even informatie op bij jouw onderwijsinstelling, zodat je zeker weet dat je niets bent vergeten wat betreft je uitschrijving.

2 - Lesgeld terugkrijgen door tussenjaar

Als je je collegegeld per maand betaalt, stopt de automatische incasso per de datum dat je je uitschrijft. Heb je al je collegegeld in één keer betaalt? Dan krijg je het bedrag terug van de maanden waarop je geen studie meer volgt. Voor meer vragen en informatie hierover verwijzen wij je naar je onderwijsinstelling.

3 - Studiefinanciering stopzetten

Volgde je een mbo 1 of 2 opleiding? Dan zijn je basisbeurs, reisproduct en eventuele aanvullende beurs altijd een gift. Volgde je een mbo 3 of 4 opleiding of zat je op hbo of universiteit? Dan worden je beurzen en reisproducten pas een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Stop je echter in je eerste jaar vóór 1 februari? Dan geldt de 1 februari regeling: je hoeft je beurs en reisproduct dan niet terug te betalen. Een lening moet je uiteraard wel altijd terugbetalen.
4 - Studenten OV stopzetten Ook als je een tussenjaar neemt moet je niet vergeten om je studentenreisproduct stop te zetten! Je bent immers tijdelijk geen student meer. Zet je studentenreisproduct stop vóór of op de 10e dag van de 1e maand waarin je er geen recht meer op hebt. Let op: je mag dan vanaf de 1e dag van die maand al niet meer met je studenten OV reizen. Zet je je studenten OV te laat stop? Dan kost je dat in 2021 de eerste maand € 78,29 per halve maand, daarna € 156,58 per halve maand.

5 - Toeslagen tijdens je tussenjaar

Ga je tijdens je tussenjaar fulltime werken? Houd dan goed in de gaten of je nog recht hebt op bepaalde toeslagen, zoals de zorgtoeslag. Hoe meer je namelijk verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Deze berekening wordt altijd gedaan op jaarbasis. Je kan de hoogte van je toeslagen berekenen én aanpassen door in te loggen bij de Belastingdienst met je DigiD. Heb je te veel toeslag ontvangen, dan zal je dat het jaar erna moeten terugbetalen.

6 - Tussenjaar banen

Zoek jij nog een baan voor tijdens je tussenjaar? Om werkervaring op te doen, erachter te komen wat je leuk vindt óf gewoon om te kunnen sparen? Bij JAMwerkt zijn we gespecialiseerd in tussenjaar banen en helpen je graag met een passende tijdelijke baan in de buurt. Laat ons weten waar je naar op zoek bent en wij regelen de sollicitatiegesprekken voor je. Zo helpen wij vaak tussenjaar studenten binnen een week aan een leuke job!

Schrijf je in of Bekijk alle tussenjaar vacatures

Share deze pagina: