Van een leven in de horeca, naar een nieuwe uitdaging in de foodsector

Aan het woord Yannick (21) uit Helmond: Van een leven in de horeca, naar een nieuwe uitdaging in de foodsector

horeca naar foodsector
🕔 5 min leestijd

Horeca, gastheerschap, food… Drie woorden die de passie van Yannick (21 jaar) uit Helmond het beste omschrijven. Maar wat heb je aan al die jaren studie- en werkervaring, als de horeca al maanden dicht is? In ieder geval niet bij de pakken neer zitten, maar op zoek gaan naar kansen. Met die instelling ging Yannick op zoek naar een nieuwe baan. En met succes, want hij vond een baan als Operations Coördinator mét behoud van al zijn passies.

Het horecavak is Yannick met de paplepel ingegoten. ‘Mijn vader hielp mee met de uitbreiding van een restaurant in Helmond en ging daar aan de slag als chef-kok. Mijn moeder begon niet lang daarna in hetzelfde restaurant als bedieningsmedewerkster. De rest is geschiedenis!’ Ook Yannick heeft vanaf zijn tienerjaren in de horeca gewerkt. Eerst als manusje-van-alles, daarna ook in de bediening en als gastheer. De keuken lonkte, maar daar had je de juiste papieren voor nodig. ‘Prima’ dacht hij en twee jaar later ontving hij zijn diploma Horecaondernemer/-manager.

Na het behalen van zijn diploma, waagde Yannick nog een poging op het hbo. Maar al snel kwam hij erachter dat studeren niet zijn ding was en het feit dat heel de studie online werd gegeven (corona-tijden) maakte het ook niet makkelijker. Yannick kwam voor een moeilijke keuze te staan: een baan in de horeca (wat vrijwel onmogelijk was) óf op zoek naar iets anders. Hij koos voor het laatste, maar wel met een paar voorwaarden: het moest een baan in de foodsector zijn én hij wilde nog steeds mensen blij kunnen maken.

Een aantal sollicitaties verder kwam Yannick in contact met JAMwerkt, een werkplatform gericht op jong talent in Brabant. ´Ik had een afspraak met Luuk, de recruiter van regio Helmond. We spraken over mijn wensen, ambities, maar ook over wat ik minder leuk vind om te doen. Luuk probeerde tijdens het gesprek vooral een beeld te krijgen wie hij voor zich had, wat hij me kon bieden en bij welke bedrijven ik zou passen.’

Het bleek niet makkelijk te zijn om een baan in de foodsector te vinden. Maar na een aantal weken stelde Luuk de functie Operations Coördinator voor bij Naturz Organics in Helmond: een producent en verkoper van 100% biologische ingrediënten. Naturz Organics gaf aan op zoek te zijn naar een starter. Daarbij vonden ze de horeca-achtergrond van Yannick erg interessant. ‘Transport en logistiek kan je leren, maar gastheerschap niet. Dat zit gewoon in je’. Yannick kon de volgende dag op gesprek komen en een week werd hij aangenomen. 

Nu, drie weken later, kan Yannick zeggen dat hij helemaal op zijn plek zit. De basis had hij al vrij snel onder de knie, hij leert zijn collega’s steeds beter kennen en ook werkt hij af en toe mee in het magazijn om goed te weten hoe het er daar aan toe gaat. Yannick kan zijn nieuwe baan goed vergelijken met het werk in de keuken. ‘Als Operations Coördinator zorg ik ervoor dat de order op de juiste manier bij de klant komt. Ik zorg voor alle ingrediënten die een bestelling compleet maken met het doel om de klant blij te maken. En net als in de keuken zie ik deze klanten niet direct, dat doet de afdeling verkoop, maar ik draag er wel aan bij. Alleen is dat nu niet de buurman die een hapje komt eten, maar bijvoorbeeld Alpro.’

Yannick hoopt met zijn verhaal anderen te inspireren en motiveren. ‘Ga op zoek naar kansen en mogelijkheden. Durf breder te kijken dan alleen de horecabranche, want er zijn ontzettend veel banen beschikbaar die veel meer raakvlakken hebben dan je denkt!’

 

Share deze pagina: