Bluffen tijdens een sollicitatiegesprek: hoe ver kun je gaan?

Liegen op je cv of tijdens een sollicitatiegesprek is natuurlijk not done. Vroeg of laat zal het bedrijf of de recruiters daar toch wel achter komen. Maar hoe zit het met lichtelijk overdrijven oftewel bluffen? Doet iedereen het? Wat kan wel en wat niet? Lees het hier!

🕔 5 min leestijd

Er staat veel op het spel bij een sollicitatiegesprek. Een baan is zoveel meer dan een papiertje; het geeft richting aan jouw carrière en daarmee aan je leven, het zorgt voor een regelmatig inkomen en kan je zelfs voor levenslange vriendschappen opleveren. Geen wonder dat sollicitanten soms de neiging hebben om ‘er een schepje bovenop te doen’. Ze willen de best mogelijke indruk maken en zoeken daarbij het randje op. In deze blogpost willen we het over bluffen hebben. Want dat liegen op je cv of tijdens een sollicitatiegesprek not done is hoeven we jou niet te vertellen. Maar hoe zit dat met lichtelijk overdrijven? Doet iedereen dat niet en verwachten recruiters eigenlijk niet anders?

Wat bluffen is

Laten we het eerst eens hebben over wat bluffen nu werkelijk is. Ook daarover verschillen de meningen. Voor de één is het keihard liegen: beweren iets te kunnen waar je niets van afweet of wat je nog nooit gedaan hebt. De ander ziet bluffen meer als een subtiel spel van aandikken, van uitvergroten wat je al weet of kunt of doet. Wij gaan in dat laatste mee, want –en we herhalen het nog maar een keer– liegen is niet alleen riskant, maar ook gewoon oneerlijk ten opzichte van de selecteur en andere kandidaten.

Ken je kwaliteiten

Wij van CVSter hebben zelf een uitgebreide achtergrond als recruiters. We weten hoe kandidaten zich opstellen tijdens sollicitatiegesprekken en vroeg of laat kunnen we hun beweringen met de werkelijkheid staven. Als het je geruststelt: bluffen is heel gewoon. Om goed te bluffen tijdens een sollicitatiegesprek, inventariseer je eerste je sterke punten. Want overtuigend bluffen doe je alleen als je dicht bij jezelf blijft. En daarnaast zou het jammer zijn als je jezelf zwaar overbluft en in een functie terechtkomt waar je (nog lang) niet capabel voor bent. Maak daarom om te beginnen een (mentaal) lijstje van de dingen waar je goed in bent, van jouw kwaliteiten. Dus waar heb je talent voor? Wat doe je graag? Jouw ervaringen in die gebieden kun je dan enigszins overdrijven, mits het moeilijk te controleren is. Want selecteurs maken steeds vaker gebruik van externe bureautjes die de “feiten” op cv’s verifiëren.

Van negatief naar positief

Je kunt al in je sollicitatiebrief met het bluffen beginnen, zodat het tijdens het gesprek niet zomaar uit de lucht komt vallen. En het is makkelijker om dingen te vinden om over te bluffen dan je denkt. Zo kun je negatieve eigenschappen, waar ook vaak tijdens een sollicitatiegesprek om wordt gevraagd, omdraaien naar positieve. In plaats van dominant kun je zeggen dat je assertief en zelfverzekerd bent; dat je een eigen stem hebt. In plaats van te zeggen dat je eigenwijs bent en daardoor niet goed in teams past, kun je zeggen dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt en prima zelfstandig kunt werken. Met sprekende voorbeelden (eventueel aangedikt, want moeilijk te controleren) kwalificeer jij je op die manier voor een vacature waarin die kwaliteiten tellen.

Tips voor bluffen bij een sollicitatie

Tussen de regels door heb je ongetwijfeld al wat tips en suggesties gezien. Laten we ze voor de volledigheid en de overzichtelijkheid nog even op een rijtje zetten. Denk aan de volgende zaken bij jouw voorbereiding voor het sollicitatiegesprek.

  1. Kijk goed naar de vacature en bedenk welke van jouw eigenschappen en talenten goed bij de functie-eisen aansluiten.
  2. Maak daarnaast een lijstje van jouw zwakke punten of vervelende karaktertrekjes. Kijk eens of je deze een draai naar het positieve kunt geven.
  3. Vind vervolgens voorbeelden van situaties waarmee je jouw kwaliteiten in het zonnetje kunt zetten. Wees niet bang de werkelijkheid lichtelijk te verdraaien; zolang het maar niet te verifiëren valt.
  4. Zorg ervoor dat jouw verhaal in elk geval geloofwaardig voor jezelf is. Alleen op die manier bluf je 

Zo zie je maar: bluffen is goed te doen. Sterker nog, het is heel normaal en als jij het niet doet, bluffen andere kandidaten jou voorbij. En van de andere kant bekeken heeft er nog nooit een kandidaat geschreven of gezegd dat hij niet zeker weet of hij wel geschikt is voor de vacature waar bij op solliciteert...

Auteur: Joost | Bron: CVster


Benieuwd hoe wij je kunnen helpen?

Wij van JAM hebben al sinds 2012 ervaring met solliciteren bij allerlei verschillende soorten bedrijven voor zeer diverse functies. We helpen jongeren, studenten en starters met hun voorbereidingen voor zo'n gesprek en zorgen er zo voor dat zij een voorsprong hebben op de andere sollicitanten. Daarnaast staat JAM bij veel bedrijven bekend als een uitzendbureau dat kwalitatief goede werknemers levert, dus ook van de naam die wij hebben kan jij profiteren! Hoe dan? Door hier gratis een profiel aan te maken! Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen om te kijken hoe we jou kunnen helpen bij je zoektocht naar de perfecte (bij)baan. 

Ik ben op zoek naar een leuke baan

Share deze pagina: