19
feb.

Of je nu voor de eerste of voor de tiende keer op sollicitatiegesprek gaat, het blijft spannend. Eén foutje meer maken dan een andere sollicitant en jouw droombaan kan naar iemand anders gaan. Bij JAMwerkt hebben we dit al vaak zien gebeuren en daarom helpen we je graag bij je sollicitatie om de kans van slagen zo hoog mogelijk te maken. Hieronder vind je de 10 meest gemaakte ‘sollicitatieblunders’ waar je rekening mee moet houden voordat je op gesprek gaat. Het lijken misschien open deuren, maar deze blunders worden ook nu nog vaak gemaakt.
1. Je ziet er onverzorgd uit
Natuurlijk gaat het bij een sollicitatiegesprek vooral om je vaardigheden maar onbewust of bewust speelt je uiterlijk altijd een rol. Kleren met vlekken erop of een overhemd vol met kreuken zullen je potentiële werkgever opvallen en je kans op de functie verkleinen. ‘hoe je iets doet is hoe je alles doet’ is hier een passende uitdrukking voor: je hebt geen aandacht voor details, dit zal je op de werkvloer ook niet hebben.
2. Slechte timing
Te laat komen op een sollicitatiegesprek is een absolute domper voor je potentiële werkgever. De eerste indruk word immers vaak gemaakt tijdens het sollicitatiegesprek. Door hier te laat te komen laat je de potentiële werkgever zien dat je afspraken niet respecteert, dit zal niet ten goede komen in je beoordeling. Zorg er daarom altijd voor dat je ruim op tijd aanwezig bent en houd rekening met eventuele vertragingen. Als je echt een half uur te vroeg bent kan je altijd even buiten wachten, wij raden je aan 5 tot 10 minuten van te voren binnen te komen.
3. Klagen over je voormalige werkgever
Niemand vind het leuk om klagers of roddelaars in dienst te nemen. Door te klagen over je voormalige werkgever zal je dan ook een slechte indruk achter laten. De interviewer zal verwachten dat je dit later ook over hem of haar zal doen als hij of zij je de baan geeft. Om deze reden zal hij of zij de functie liever aan iemand geven die positief is over zijn vorige werkgever.
4. Slechte voorbereidingen
De voorbereidingen voor een sollicitatiegesprek zijn van groot belang. Door weinig tot geen kennis te hebben van het bedrijf of de functie waarvoor je solliciteert kom je al snel ongeïnteresseerd over. Bovendien kan je niet afkomen met ‘ik weet het niet meer’ op een vraag die de interviewer aan je stelt. Je hoeft natuurlijk niet een antwoord op alle mogelijke vragen in te studeren, maar zorg dat je goed voorbereid het gesprek in gaat.
5. Meteen over salaris beginnen
Salaris wordt door veel mensen als belangrijke factor gezien van een baan. Toch is het ongepast om hier over te praten tijdens een vroege fase in je sollicitatiegesprek. Het moet niet lijken alsof je interesse hebt in de baan vanwege het geld. Wij raden je aan om hiermee te wachten totdat de interviewer er zelf over begint.
6. De ander niet aan het woord laten
Zorg er voor dat je gesprekspartner merkt dat je naar hem luistert. Laat hem of haar uitpraten en zorg dat je niet constant aan het woord bent. Geef de potentiële werkgever genoeg ruimte om vragen te stellen over wat je vertelt en ben ook niet bang om hem of haar vragen te stellen. Vragen als: hoe lang ben jij hier al werkzaam, hoe ben jij bij dit bedrijf terecht gekomen, wat vind jij zelf van de sfeer in dit bedrijf kunnen je waardevolle informatie opleveren en worden over het algemeen positief opgenomen door de werkgever.
7. Nonchalant zijn
Alhoewel misschien niet alle sollicitatiegesprekken even spannend zijn, wil je zeker niet dat je ongeïnteresseerd over komt. Zorg er voor dat je rechtop in je stoel zit en ga je niet uitrekken of gapen tijdens het gesprek. Bij binnenkomst is het ook belangrijk dat je geen kauwgom meer in je mond hebt. Dit word door veel werkgevers als ongeïnteresseerd en disrespectvol gezien.
8. Liegen
Ongeacht of je nu wel of niet goed kan liegen, het nooit slim om te liegen over je kwaliteiten of ervaringen tijdens een sollicitatiegesprek. Minder fraaie zaken op je CV kan je altijd wel een beetje verbloemen maar keihard liegen is onverstandig. Leugens komen vaak aan het licht en kunnen dan je (kansen op een) baan in gevaar brengen.
9. Onrustig overkomen
Het is normaal dat je zenuwachtig bent voor een sollicitatiegesprek, dat weet je potentiële werkgever ook. Zorg er echter voor dat je niet constant aan het bewegen of frummelen bent, dit kan overkomen als een gebrek aan zelfvertrouwen. Neem voor het gesprek even rustig de tijd om je gedachten op een rij te zetten en haal rustig adem, dit zal ervoor zorgen dat je rustiger bent tijdens het gesprek.
10. Het benoemen van clichés
Voorbereiden op lastige vragen is natuurlijk goed maar zorg er voor dat je dit niet doet door met clichéantwoorden te komen. Zo word de vraag ‘wat is je grootste valkuil’ in heel veel gevallen beantwoord met ‘mijn perfectionisme’. Dit antwoord is ‘toevallig’ hetzelfde antwoord als de drie andere sollicitanten ook hebben gegeven. Woorden als ‘creatief en teamplayer’ voegen ook weinig waarde toe tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg er voor dat je al je sterke en zwakke punten kan onderbouwen met een voorbeeld waaruit blijkt dat deze echt bij je passen.
Wij bieden je een voorsprong!
Bij JAM weten we als geen ander hoe spannend een sollicitatiegesprek kan zijn. Daarom helpen wij de jongeren, studenten en starters die via JAM solliciteren zo goed mogelijk met de voorbereidingen van hun sollicitatiegesprek. Onze regiomanagers zijn vaak al meerdere keren bij een bedrijf geweest en kunnen je dus precies vertellen met wie jij het gesprek gaat hebben en wat ze van je verwachten. Daarnaast kijken ze een keer goed naar je CV zodat jou kans om aangenomen te worden zo groot mogelijk is. Door hier een account aan te maken profiteer jij van al deze diensten en het kost jou helemaal niets!
Help mij aan een nieuwe baan