8 goede sollicitatievragen voor jouw kandidaten

Je hebt een kandidaat uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gezien het cv en de pakkende motivatiebrief lijkt het een goede match te zijn! Maar dat moet in het echt ook nog blijken. Past deze persoon goed in het team? Sluit zijn of haar mening aan bij de visie van jullie organisatie? Zal het ook een goede match zijn voor de lange termijn? Het is nu jouw taak om de juiste vragen te stellen om te achterhalen of deze persoon een goede toevoeging aan het team zal zijn. Lees hieronder 8 goede sollicitatievragen om de juiste kandidaat te vinden.

1 - Waarom spreekt deze functie je aan?

Deze vraag heeft als doel om erachter te komen wat de kandidaat precies enthousiasmeert en of diegene de functie wel écht wil. Skills en vaardigheden zijn aan te leren, maar enthousiasme en motivatie is vaak de sleutel tot succes. Door deze vraag te stellen kom je er daarnaast ook achter welke aspecten van de functie de kandidaat het meest interessant vindt. Zijn dit de meer vrije en creatieve taken van de job of meer de administratieve en analytische aspecten? Zo kom je niet alleen meer te weten over de kandidaat, maar ook of diegene past in het plaatje wat jullie voor ogen hebben.

2 - Hoe kan jij het bedrijf verder helpen?

Naast dat deze vraag indirect peilt of de kandidaat zich goed heeft ingelezen in het bedrijf, kom je met deze vraag ook achter de kwaliteiten van de kandidaat. Waarin excelleert diegene en met welke ervaringen en vaardigheden kunnen ze jouw organisatie naar een next level tillen? Ten slotte brengt het antwoord op deze vraag ook een stukje onderscheidend vermogen met zich mee.

3 - Wat zoek jij in een werkgever?

Jullie organisatie heeft een bepaalde bedrijfscultuur. Misschien bieden jullie de werknemers veel vrijheid, wordt er veel samengedaan of juist zelfstandig, zijn er persoonlijke groeiplannen en doorgroeimogelijkheden, worden beslissingen van bovenaf of samen genomen, etc. Door deze open vraag te stellen kom je erachter wat de kandidaat eigenlijk in zijn of haar werkgever zoekt en of deze wensen overeenkomen met de manier waarop jullie werken. Zo voorkom je dat iemand niet op zijn plek zit en na verloop van tijd ontslag neemt.

4 - Wat vond je leuk en minder leuk in je vorige baan?

Ook met deze vraag kom je erachter wat iemand zoekt in een baan. Wat hebben ze in het verleden gedaan? Wat waren de aspecten waar ze energie van kregen en welke werkzaamheden vonden ze minder leuk om te doen? Hopelijk komt het antwoord op deze vraag redelijk overeen met de functie waar je momenteel voor aan het werven bent!

5 - Wat was professioneel gezien je hoogtepunt?

Even een leuke vraag tussendoor! Waar is je sollicitant trots op? Wat is het gaafste wat diegene heeft bereikt? Een momentje waar ze even vol passie over kunnen opscheppen. En hey, dat mag best af en toe. Zo leer je de kandidaat goed kennen. Misschien kan je over een tijdje vragen of ze hetzelfde voor jullie organisatie voor elkaar kan krijgen.

6 - Waar wil je jezelf graag in verbeteren?

Deze vraag is positiever ingestoken dan de soortgelijke vraag: ‘Waar ben je minder goed in?’ Waar ontbreekt het de sollicitant nog aan vaardigheden, kennis of expertise? En is jullie organisatie in staat om dit bij te spijkeren? Of is deze kennis echt al vanaf dag één nodig? Voorkom met deze vraag dat je iemand aanneemt die (nog) niet helemaal 100% geschikt is voor de functie óf dat jullie deze persoonlijke ontwikkeling momenteel niet kunnen bieden.

7 - Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Als werkgever wil je natuurlijk graag weten of iemand van plan is om slechts tijdelijk of voor lange termijn aan de slag wil. Met deze vraag kom je er niet alleen achter wat de intenties van de sollicitant zijn, maar ook welke ambities diegene heeft. Vinden ze de functie wel prima en hebben ze het idee om over een paar jaar parttime te gaan werken? Of zien ze zichzelf steeds hogerop klimmen en ambiëren ze een fulltime managementfunctie? Met het antwoord op deze vraag kan jij goed inschatten of iemand geschikt is voor de job op de lange termijn!

8 - Heb jij nog vragen?

Sluit het sollicitatiegesprek altijd af met deze vraag. Zo voorkom je niet alleen dat er dingen nog onduidelijk waren, maar kan je ook peilen of de kandidaat zich goed heeft voorbereid, wat ze belangrijk vinden in de functie en test je het vermogen tot snel nadenken. Daarnaast is het ook gewoon netjes om de kandidaat het laatste woord te geven en hem of haar de kans te geven om het verhaal voor zichzelf compleet te maken, zodat ze daar een goede keuze op kunnen baseren.


Door middel van deze vragen heb je vast een beter beeld van de kandidaat gekregen. Hopelijk ben je na het sollicitatiegesprek nog net zo enthousiast als na het lezen van de motivatiebrief! Laat aan het einde van de afspraak duidelijk weten hoe de rest van de procedure eruit ziet en spreek met elkaar een deadline af om iets aan elkaar te laten weten.

Dit sollicitatiegesprek is het gevolg van een goed geschreven vacature, een recruitmentactie of actieve zoekperiode naar geschikte kandidaten. Heb je echter hulp nodig bij deze eerste stap? Wij zijn specialist op het gebied van werving en selectie van jong talent. Neem eens een kijkje in onze gratis Talentenbank met beschikbaar jong talent uit de buurt of neem vrijblijvend contact met ons op. Ons team staat voor je klaar om je verder te helpen!