De voor- en nadelen van remote werken in het buitenland

Je hoort het steeds vaker: lekker met je voeten in het zand vanuit Bali met je laptop op schoot werken. Steeds meer jongeren kiezen ervoor om remote te werken. Een zonnig uitzicht op mooi landschap is toch wat anders dan een traditionele kantooromgeving. In eerste opzicht lijkt remote werken dé oplossing om burn-outs en verveling op de werkvloer te voorkomen, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Wat precies de voor- en nadelen zijn van remote werken, maken we voor jou inzichtelijk in deze blog!

🕔 3 min leestijd

Voordelen remote werken 🌍

Nieuwe omgeving = nieuwe ingevingen

Het kan je best wel vervelen, constant hetzelfde bureau, dezelfde collega’s en dezelfde kleur muren op kantoor. Het werken vanaf een totaal andere werkplek biedt daarom een nieuw perspectief en geeft je inspiratie. Je wordt even uit je gewone routine gehaald, waardoor je ook de ruimte krijgt om bepaalde dingen anders te bekijken. Hierdoor word je creatiever en ruimdenkender.

Persoonlijke groei

(Tijdelijk) verhuizen naar het buitenland is best wel spannend. Daarom zal je door remote werken veel persoonlijke groei doormaken. Je komt voor uitdagingen te staan, je woont in een vreemde omgeving, je leert nieuwe mensen kennen. Dit zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat jij jezelf ontwikkelt als persoon. Deze dingen kan je allemaal weer meenemen op de werkvloer!

Routine

Zoals we al eerder hebben vermeld, wordt je routine flink omgegooid als je in het buitenland woont. Naast dat dit even wennen is, kan het mentaal ook heel goed voor je zijn. Waar je in Nederland na je werkdag thuis komt, kookt, doucht en naar bed gaat, is dit in het buitenland misschien wel anders. Wie wil nou niet na zijn werkdag een duik in de zee nemen?

Internationaal netwerk opbouwen

Door vanuit het buitenland te werken, kan je waardevolle contacten en connecties opbouwen over de hele wereld. Dit kan leiden tot nieuwe professionele kansen, samenwerkingen en vriendschappen met mensen van diverse achtergronden.

Nadelen remote werken 🗺️

Tijdsverschil

Ben je niet zelfstandig ondernemer maar werk je in een team? Dan kan je tijdens remote werken tegen een aantal dingen aanlopen. Een van de grootste nadelen is het tijdsverschil. Even snel sparren met collega’s via de chat lukt niet, als zij op dat moment liggen te slapen. Daarom kan je niet snel schakelen als je in een andere tijdzone werkt.

Visum- en verblijfskwesties

Afhankelijk van het land en de duur van het verblijf, kunnen jongeren te maken krijgen met visum- en verblijfskwesties, zoals beperkingen op het verblijf of werkvergunningen die nodig zijn om legaal te kunnen werken.

Gevoel van isolatie

Werken vanuit het buitenland kan soms leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid, vooral wanneer jongeren ver van familie en vrienden zijn. Dit kan invloed hebben op hun mentale welzijn en motivatie. Je bent afhankelijk van je sociale skills, en je wordt geforceerd om opnieuw mensen te leren kennen.

Culturele en taalkundige uitdagingen

Het leven en werken in een ander land kan gepaard gaan met culturele en taalkundige uitdagingen, zoals het aanpassen aan lokale gebruiken, taalbarrières en het omgaan met culturele verschillen op de werkplek.

 

Share deze pagina: