Eerste collegejaar 2018 met korting?

Het kabinet heeft op 19 maart 2018 een nieuw wetsvoorstel ingediend om studeren weer aantrekkelijk te maken: een korting op je eerste collegejaar (en ook op je tweede collegejaar als je een lerarenopleiding gaat volgen). Wist jij hiervan?

🕔 5 min leestijd

Je hebt nog een paar maanden de tijd, maar je kunt je alweer inschrijven voor het nieuwe schooljaar. Begin jij in september voor het eerst met studeren? Dan krijg jij misschien korting op je eerste collegejaar! Wist jij hiervan?
 
Sinds 2015 is de studiefinanciering afgeschaft. Dit hield in dat studenten een basisbeurs (en op basis van bepaalde voorwaarden ook een aanvullende beurs) konden aanvragen. Deze lening werd omgezet in een gift als de student zijn of haar opleiding binnen 10 jaar zou afronden. Vanaf 2015 is deze basisbeurs vervangen door een studielening. Deze lening moeten de studenten in alle gevallen terugbetalen.
 
Mede door deze verandering is studeren een stuk duurder geworden en daardoor is de drempel om te gaan studeren ook hoger. Daar moest iets aan gedaan worden, vond het kabinet. Daarom hebben zij op 19 maart 2018 een wetsvoorstel ingediend. Dit wetsvoorstel houdt in dat studenten in het eerste jaar van hun opleiding maar de helft van het collegegeld hoeven te betalen. Dat betekent dat je in plaats van € 2.060, maar € 1.030 zou hoeven te betalen. Daarnaast wil het kabinet dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs. Voor studenten aan lerarenopleidingen wil het kabinet daarom zelfs het collegegeld voor 2 studiejaren halveren.
 
De Minister van Onderwijs hoopt de maatregel het komende studiejaar (2018-2019) al in te kunnen laten gaan. Het kabinet hoopt op deze manier toekomstige studenten te motiveren om te gaan studeren. Het leenstelsel blijft met deze maatregel wel van kracht, de basisbeurs komt dus helaas niet terug. Op de website van de Rijksoverheid kan je het nieuws hierover volgen.

Weet jij nog niet precies wat je wilt gaan studeren? Klik dan hier voor een paar handige tips!

Share deze pagina: