Wees specifiek
Een doel als "beter studeren" is te vaag. Formuleer het concreet, bijvoorbeeld: "Ik wil elke week tien uur studeren voor mijn tentamens." Hoe specifieker je doel, hoe gemakkelijker het is om actie te ondernemen. Het helpt je ook om je voortgang te meten.
Maak je doelen meetbaar
Een belangrijk aspect van doelstellingen is dat ze meetbaar moeten zijn. In plaats van te zeggen "Ik wil gezonder eten", kun je bijvoorbeeld zeggen: "Ik wil drie keer per week groenten en fruit eten." Dit maakt het makkelijker om je vooruitgang bij te houden en jezelf verantwoordelijk te houden.
Stel realistische doelen
Het is belangrijk om doelen te stellen die haalbaar zijn, maar ook uitdagend genoeg om je uit je comfortzone te halen. Als je te veel hooi op je vork neemt, kan het ontmoedigend werken. Begin met kleine, haalbare doelen die je kunt opbouwen naarmate het jaar vordert.
Breek grote doelen op in kleinere stappen
Als je doel bijvoorbeeld is om je studie te verbeteren, kun je dit opdelen in kleinere, concrete stappen, zoals het maken van een studieplanning, het bijhouden van deadlines of het zoeken van een studiepartner.
Wees flexibel en evalueer regelmatig
Je plannen hoeven niet in beton gegoten te zijn. Soms komen er onverwachte gebeurtenissen op je pad. Het is belangrijk om je doelen af en toe te herzien en aan te passen wanneer dat nodig is.