Hey Boomer podcast: Geld moet rollen

Twee collega’s, tien jaar leeftijdsverschil. In onze nieuwe podcast Hey Boomer nemen we onze generatieverschillen onder de loep. Van crypto-hypes tot domme aankopen: alles komt langs in de eerste aflevering ‘Geld moet rollen’.

Jongen met dollarbriefjes
🕔 4 min leestijd

“Geld moet rollen, zeker als je jong bent”

Je bent jong, wilt vette dingen doen en herinneringen maken voor het leven. Want wie zegt dat je ze later nog kan maken als je ze uitgesteld hebt? Onze podcasthosts Romy en Erik vinden het dan ook belangrijk dat je later in ieder geval geen spijt hebt van dingen die je niet hebt gedaan. Maar dan, de grote struggle van jongeren: je inkomen versus je vaste lasten. Deze zijn vaak zo hoog, dat er weinig overblijft voor leuke dingen én om te sparen. Want hoeveel zet je bijvoorbeeld apart om te sparen voor een huis? Je hoort vaak dat de boomers onder ons het belangrijk vinden om geld te sparen en een huis te kopen, terwijl jongeren liever reizen, feesten en spenden. Het kan daarom lastig zijn om een goede balans hierin te vinden. Onze tip aan jou is dan ook om een spaardoel te maken. Als je iets hebt om voor te sparen, is het vaak makkelijker om geld apart te zetten!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over geld uitgeven aan dingen waar je later spijt van hebt, iets wat we allemaal weleens doen… Benieuwd wat de grootste miskoop van onze podcasthosts was? Je hoort het in onze podcast Hey Boomer

“Jongeren geven tegenwoordig meer uit dan vroeger”

Of course, alles wordt duurder dus automatisch geven we meer uit. Los daarvan denkt Erik dat we alsnog meer uitgeven dan vroeger. “We leven nu in extreme luxe en rijkdom. Als je ziet hoeveel festivals, restaurants, eettentjes, barretjes en cocktails er zijn, je kan van alles. Iedere dag kan je doen wat je wil. En het feit dat je alles onder de knop hebt gaat er ook voor zorgen dat je meer uitgeeft. Je kleding, schoenen, boodschappen, eten, het zit allemaal onder de knoppen.” Steeds meer jongeren hebben al op jonge leeftijd een telefoon, waardoor ze ook veel sneller online aankopen kunnen doen. 

“Geld lenen via bijvoorbeeld Klarna is prima, ook als je eigenlijk niks nodig hebt.”

Veel jongeren zien de mogelijkheid om achteraf te betalen als een soort verzekering voor het geval dat een pakket niet geleverd wordt, iets wat natuurlijk altijd kan gebeuren. Wil je een product in meerdere maten of kleuren bestellen? Dan is het chill dat je niet de hele bestelling in één keer hoeft af te tikken. Het nadeel is dat dit ervoor kan zorgen dat je niet meer bewust bent van wat je nou eigenlijk écht uitgeeft. Het is namelijk toch anders wanneer je online geld ‘leent’ dan wanneer je met 40 items naar de kassa loopt en meteen moet afrekenen. Je impulsiviteit en behoefte aan snelheid kunnen ervoor zorgen dat je de items toch bestelt, ook al heb je er eigenlijk geen geld voor. Zoals we ook in onze podcast zeggen, je hebt dan financiële FOMO. 

“Door Crypto en beleggen is het tegenwoordig makkelijker om rijk te worden dan vroeger"

Je ziet het overal op social media; geld verdienen met crypto en beleggingen zou makkelijk moeten zijn. Voor wie zich erin verdiept en geïnteresseerd is, biedt dit mogelijkheden. Maar of het nou echt makkelijker is? Dat vragen onze podcasthosts zich af. Erik vertelt dat je vroeger kon gaan handelen op de beurs, maar dit niet voor iedereen heel toegankelijk of normaal was. Wat dat betreft is het dus een stuk toegankelijker tegenwoordig. Romy vertelt dat alle succesverhalen op social media wel zorgen voor FOMO bij jongeren. Maar wat is daar nou echt van waar en wat niet? De mening van onze podcasthosts hoor je in onze podcast Hey Boomer!

 

Luister de podcast hier!

 

Share deze pagina: