Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

​​​​​​​Spannend! Een sollicitatiegesprek! Wij begrijpen dat je best zenuwachtig kan zijn voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe bereid je je hier nou goed op voor? En hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd het gesprek in gaat? Wij geven onze tips!

vrouw in shit sollicitatie
🕔 3 min leestijd

Spannend! Een sollicitatiegesprek! Wij begrijpen dat je best zenuwachtig kan zijn voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe bereid je je hier nou goed op voor? En hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd het gesprek in gaat? Wij geven onze tips!

Doe onderzoek naar het bedrijf en de functie

Kijk niet alleen op de homepage van de website maar lees ook pagina’s als ‘over ons’. Zo krijg je meer te weten over het team, de kernwaarden en waar het bedrijf voor staat. Op deze manier ga jij voorbereid het gesprek in, en weet jij gerichte vragen te stellen. Ook kan jij jouw antwoorden dan afstemmen op de behoeften van het bedrijf!

Bekijk de route naar het bedrijf van te voren.

Ga naar Google Maps om uit te zoeken hoe jij het beste naar de locatie kan gaan. Kijk op Google Streetview waar jij je auto kan parkeren. Zoek op 9292 als jij met het openbaar vervoer gaat, om te zien welke trein/bus je het beste kan pakken. 

Oefen de vragen

Vind je het echt heel spannend? Oefen dan een aantal vragen hardop, bijvoorbeeld met een vriend of familielid. Vraag aan hen of zij jou vragen kunnen stellen, waar jij antwoord op geeft. Zo kan je even oefenen en voel je je zelfverzekerder tijdens het gesprek

Bedenk welke vragen je wil stellen

Bedenk van te voren welke vragen je wil stellen, zodat je met de vraag: ‘heb jij nog vragen voor ons?’ niet stilvalt. Enkele vragen die je kan stellen: kan ik de functie deels zelf invullen? Hoe ziet een normale werkdag eruit? Wat zijn de toekomstplannen van dit bedrijf? Wat is de grootste uitdaging van deze functie?

Bereid standaardvragen voor.

'Wat zijn je sterke punten’ ‘Vertel iets over jezelf’ zijn vragen die in bijna elk gesprek terugkomen. Als jij het antwoord al van te voren hebt geoefend, komen deze er als een pro uit tijdens het gesprek!

Kies geschikte kleding

Zorg dat je representatief op komt dagen bij het gesprek. Kijk op de website/social media accounts van het bedrijf om te zien wat de kledingstijl is. Zo kom je nooit under- of overdressed op gesprek!

Kom op tijd!

Heel belangrijk, een eerste indruk kan je maar één keer geven. Als je dus te laat komt, geef je niet een heel positieve eerste indruk af. Zorg dat je 10 tot 15 minuten van te voren aankomt bij het gesprek. Zo laat jij zien dat je enthousiast bent én je aan afspraken houdt. 

Neem werk mee

Heb je gesolliciteerd op een creatieve functie? Neem dan iets mee waarin je je creativiteit laat zien. Bereid bijvoorbeeld een portfolio voor, met je beste werk. 

Heb zelfvertrouwen

Heb zelfvertrouwen! Misschien wel het allerbelangrijkste. Tuurlijk is het ontzettend spannend om te solliciteren, maar zolang je vlot en spontaan bent, komt het gesprek vanzelf wel goed!

Ready to shine! 

Top, je bent nu helemaal klaar om jouw sollicitatiegesprek te voeren. Meld je snel aan en solliciteer voor de vacature die jou echt interessant lijkt! Kom je er zelf toch niet helemaal uit? Dan helpen wij jou gewoon! Na onze kennismaking krijgen wij een goed beeld van jou en wat jouw doelen zijn. Dit koppelijk wij graag aan een van de 1500+ bedrijven waar wij mee in contact staan.  

 

 

Share deze pagina: