Hoe kan je het beste leren?

Toetsweek, eindexamens of tentamens. Welke periode er ook aankomt, leren blijft altijd f*cking saai. Of jij nou een nachtdier bent die alleen in de late uurtjes leert, of al weken van te voren gestructureerd begint – goed kunnen leren is een vak apart.

studerende man
🕔 5 min leestijd

Toetsweek, eindexamens of tentamens. Welke periode er ook aankomt, leren blijft altijd f*cking saai. Of jij nou een nachtdier bent die alleen in de late uurtjes leert, of al weken van te voren gestructureerd begint – goed kunnen leren is een vak apart. Kunnen leren als een pro? Wij kunnen je niet garanderen dat dit lukt, maar we geven je wel tips die je op gang helpen! 

Maak een planning

Stel een planning op voor je studie tijdens de toetsweek. Plan voldoende tijd in voor elk vak en maak onderscheid tussen de vakken die je het moeilijkst vindt en de vakken waar je goed in bent. Zo heb je overzichtelijk welke toetsen er aankomen en voor welke vakken je wat extra tijd nodig hebt.

Maak gebruik van verschillende leermethoden

Gebruik verschillende leermethoden om jezelf te helpen bij het onthouden van de stof. Maak samenvattingen, maak mindmaps, gebruik flashcards of oefen met oude examens.

Begin op tijd

Begin op tijd met het leren. Het is beter om de stof rustig en georganiseerd te leren dan op het laatste moment te moeten haasten.

Maak gebruik van de juiste materialen

Zorg ervoor dat je beschikt over de juiste studiematerialen, zoals een YouTube video met uitleg, een leerboek, oude examens en extra oefenmateriaal.

Zorg voor weinig afleiding

Zorg voor een rustige omgeving waarin je kunt leren zonder afleidingen. Heerlijk, uren lang scrollen en vermijden dat je een toets hebt, maar dat is niet heel verstandig. Zet je telefoon uit en vermijd social media en andere afleidingen.

Gebruik trucjes

Gebruik geheugensteuntjes om je te helpen bij het onthouden van belangrijke informatie. Probeer bijvoorbeeld beelden, rijmpjes, ezelsbruggetjes of acroniemen te gebruiken.

Oefen regelmatig

Oefen regelmatig met de stof, bijvoorbeeld door oude examens te maken. Zo krijg je een idee van wat je kunt verwachten en kun je beter inschatten hoeveel tijd je nodig hebt om te leren.

Maak tijd vrij voor ontspanning

Zorg ervoor dat je ook tijd vrijmaakt voor ontspanning en rust. Ga bijvoorbeeld wandelen, sporten of lees een boek.

Zorg voor voldoende slaap

Zorg ervoor dat je genoeg slaapt tijdens de toetsweek. Een goede nachtrust zal je helpen om fris en alert te blijven tijdens de toetsen.


 

Share deze pagina: