Hoe vind je een baan die bij je past?

Soms zie je door de bomen het bos niet meer, en heb je geen idee waar je moet beginnen met je zoektocht. Wij begrijpen dat het best lastig kan zijn om op zoek te gaan naar je 'droombaan' en bestaat die eigenlijk wel? Wij vertellen er alles over!

man bellen baan
🕔 3 min leestijd

Soms zie je door de bomen het bos niet meer, hoe vind je een baan die bij je past? Wij delen onze tips!

Stel prioriteiten

Die vacature heeft een goed salaris maar die vacature heeft weer betere werktijden, door al die keuzes kan je best wel overrompeld worden. Het is belangrijk dat je inzichtelijk hebt welke punten voor jou nou écht belangrijk zijn in een nieuwe baan, zijn dat de werktijden? het salaris? het team? of dat je veel vrijheid krijgt? Zodra je dit inzichtelijk hebt kan je kritischer kijken naar de vacatures.

Wees realistisch

Hoe graag we het ook allemaal zouden willen, bestaat de échte droombaan niet. Er is geen enkele functie waarbij je 100% alles naar jouw zin kan hebben. Daarom is het belangrijk om realistisch te blijven, welke punten wegen zwaarder en wat vind je iets minder belangrijk in een nieuwe baan?

Gewoon doen

Een nieuwe baan kan best spannend zijn en hier kan je ook best tegenop zien. Ons beste advies: gewoon doen. Kom jij een vacature tegen die je aanspreekt? Gewoon solliciteren! Ga daar op gesprek en kom er vanzelf achter of het bij je past. Een online vacature lezen gaat je niet zoveel vertellen als een medewerker bij het bedrijf zelf. En als je nou eenmaal een baan hebt gevonden waarvan jij denkt dat het bij je past, ga er lekker aan de slag! 

Wat vind je écht leuk om te doen?

Tuurlijk, op school leer je allerlei vakken en competenties. Vaak gaan we vanuit daar op zoek naar een baan die daarbij past. Maar wat als wij je nou vertellen dat je ook een baan kan vinden die aansluit bij je passie en hobby’s? Houd jij van fotografie en ben je creatief? Kijk dan naar een baan als content marketeer. Spendeer jij uren achter je laptop met de nieuwste games? Wellicht is gamedesignen dan wel iets voor jou. Houd jij altijd het nieuws bij en blijf je up-to-date? Kijk naar een baan in de journalistiek! Hierdoor weet je dat je gaat beginnen aan een functie die je écht leuk vindt en waar je elke dag energie van krijgt. 

De zoektocht eindigt nooit

Het komt bij de jongere generatie bijna nooit meer voor dat ze jarenlang bij dezelfde werkgever blijven werken, en dat is niks om je voor te schamen. Soms kom je er na een tijdje achter dat het niet bij je past, of heb je het gevoel dat je uitgeleerd bent bij deze werkgever. Houd daarom altijd in je achterhoofd dat je nooit vastgebonden zit aan een bedrijf. Weet dat jouw zoektocht naar een nieuwe baan niet betekent dat je daar jarenlang moet zitten. 

Hulp nodig met de zoektocht naar jouw nieuwe uitdaging? Onze recruiters denken graag met je mee! Omdat zij in dezelfde leeftijdgroep zitten als jou, kunnen zij zich goed verplaatsen in jouw situatie. Zij begrijpen waar je naar op zoek bent en wat belangrijk voor je is. Eens in gesprek met één van onze recruiters? Maak een gratis JAM profiel aan, en onze recruiters nemen contact met je op!

 

Share deze pagina: