Hoe werkt de basisbeurs?

Ome DUO betaald: de basisbeurs is terug, maar hoe werkt de basisbeurs nou eigenlijk?

jonge man achter laptop
🕔 3 min leestijd

Hoe werkt de basisbeurs?

Studeren is een spannende en belangrijke fase in het leven. Het opent de deuren naar nieuwe kennis, vriendschappen, en persoonlijke groei. Maar laten we eerlijk zijn, studeren is financieel ook een uitdaging. Gelukkig is er een steunregeling beschikbaar die jou kan helpen je studieavontuur (deels) te financieren: de basisbeurs. Wij leggen je uit wat het is en hoe jij het kan gebruiken!

Wat is de basisbeurs?

De basisbeurs is een maandelijkse uitkering die je kan ontvangen tijdens je bachelor- of masteropleiding. Het chille van de basisbeurs, is dat je deze niet hoeft terug te betalen (in tegenstelling tot DUO-lening). Je hoeft het bedrag niet terug te betalen, tenzij je niet binnen tien jaar afstudeert.

Hoe kom je in aanmerking voor de basisbeurs?

  • Als je de Nederlandse nationaliteit hebt of een verblijfsvergunning hebt die recht geeft op studiefinanciering;
  • Een voltijdse of duale bachelor- of masteropleiding aan een erkende onderwijsinstelling volgt;
  • Je bent jonger dan 30 jaar;
  • Het exacte bedrag van de basisbeurs kan variëren afhankelijk van je leeftijd, woonsituatie en het inkomen van je ouders.

 

Hoe vraag je de basisbeurs aan?

De aanvraag voor de basisbeurs verloopt via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Zodra je je hebt ingeschreven voor een studie, kun je een studiefinanciering aanvragen op hun website. Vergeet niet om dit op tijd te doen, want de verwerking kan even duren. Het is ook belangrijk om je studievoortgang bij te houden om ervoor te zorgen dat je recht op de basisbeurs behouden blijft.

Welk bedrag aan Basisbeurs heb ik recht op? 

Om te zien op welk bedrag jij recht hebt, check dan DUO: basisbeurs terug.

De voordelen van de basisbeurs

De basisbeurs biedt veel voordelen voor jou als student, omdat het je financiële ondersteuning biedt;

  • Met de basisbeurs kun je grotendeels je eigen studiekosten dragen, wat je meer vrijheid en onafhankelijkheid geeft tijdens je studie;
  • Met minder financiële zorgen kun je je beter concentreren op je studie en je doelen bereiken;
  • Studeren in een nieuwe stad of op kamers gaan kan een leerzame en leuke ervaring zijn, en de basisbeurs kan je helpen bij het financieren van deze nieuwe levensfase. Vind je het lastig om een kamer te vinden in je nieuwe stad? Check dan onze tips voor hospiteren!


De basisbeurs is een waardevol hulpmiddel dat jou kan ondersteunen bij je studieavontuur. Het biedt financiële ruimte en vrijheid, zodat jij je nog meer kan richten op je academische en persoonlijke ontwikkeling. Doordat het niet alle kosten dekt, ben jij natuurlijk op zoek naar een vette baan die bij jou past. Via JAM zijn er banen voor het aantal uren dat jij graag wilt werken, dus of je nou 8, 16 of meer uur wilt werken. Wij hebben de baan voor je! Maak een gratis JAM-account aan en ontdek de baan die jij het beste kan combineren tijdens jouw studie! 

Veel succes met je studie en geniet van deze bijzondere tijd in je leven!

 

Share deze pagina: