Overstappen van zorgverzekering?

Tips bij het kiezen van een zorgverzekering

overstappen zorgverzekering
🕔 3 min leestijd

In de laatste twee maanden van het jaar kun je overstappen van zorgverzekering. Het is dan altijd belangrijk om even tijd te steken in het vergelijken van de verschillende verzekeraars. Zeker als je in 2018 zelf je premie moet gaan betalen van je ouders, maar ook als je dat al zelf doet. De premies worden namelijk elk jaar aangepast, waardoor het bij een andere verzekeraar misschien voordeliger voor jou is.
 
Waar je op moet letten als je voor het eerst zelf je premie gaat betalen
Tot je 18e is de zorgverzekering gratis. Vanaf je 18e moet je premie betalen om verzekerd te zijn. Een basisverzerkering is in Nederland verplicht. Hiermee ben je verzekerd voor o.a. bezoeken aan de huisarts, ziekenhuis, apotheek en psychiater. Houd er rekening mee dat je een eigen risico hebt van (meestal) €385,- per jaar. Dat betekent dat je tot dat bedrag alles zelf moet betalen. Alle zorg die boven dat bedrag komt, wordt vergoed.
 
Als je wilt, kun je naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering afsluiten. Dit kan interessant zijn als je bijvoorbeeld lenzen of een bril draagt, vaak naar de tandarts moet of regelmatig bij de fysio te vinden bent. De premie die je betaalt, wordt dan hoger. Bedenk en bereken daarom goed of de premie die je moet betalen opweegt tegen de vergoeding die je daarvoor krijgt. Als je bijvoorbeeld elke maand € 20,- meer premie betaalt en elke twee jaar een bril van € 100,- vergoed krijgt, kan je die € 20,- beter sparen en zelf de bril aanschaffen. Let dus niet alleen op de hoogte van de premie, maar ook op de bijbehorende voorwaarden!
 
Tip: Er zijn websites die de verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Je hoeft alleen maar je gegevens in te vullen en waar je voor verzekerd wilt zijn en de zoekmachine doet de rest! Je krijgt een overzicht te zien van relevante verzekeraars, hun premies en de bijbehorende voorwaarden. Zo kun jij een goede vergelijking maken.
 
Tips als je de zorgverzekering zelf al betaald
Ook als je de zorgverzekering zelf al betaald is het verstandig om uit te zoeken of overstappen voordeliger voor je kan zijn. Daarnaast heb je zelf een goed zicht op waar je de verzekering vorig jaar allemaal voor hebt gebruikt en ook waarvoor niet. Had je bijvoorbeeld een jaar geleden gedacht dat je vaak naar de tandarts zou moeten en viel dat achteraf mee? Dan kan je overwegen om deze aanvullende verzekering te verwijderen. Of misschien heb je een blessure opgelopen en weet je zeker dat je volgend jaar vaak naar de fysiotherapeut zal moeten gaan. Dan is het interessant om deze aanvullende verzekering te bekijken.
 
Tenslotte hebben veel mensen recht op een zorgtoeslag. Dit is een bijdrage van de Nederlandse Overheid om je zorgverzekering te kunnen betalen. Of je recht hebt op een zorgtoeslag en de hoogte hiervan is afhankelijk van je inkomen en persoonlijke situatie. De zorgtoeslag moet je zelf aanvragen. Dit kan je doen op de website van de Rijksoverheid.

Als je er voor kiest om de premie erg laag te zetten betekent dit dat je een hogere eigen bijdrage moet betalen. Deze kan ooit oplopen tot meer dan €500! Om er voor te zorgen dat je dit kan betalen is het belangrijk dat je altijd wat geld achter de hand hebt. Je spaarpot een boost geven kan je doen door aan het werk te gaan, hier kunnen wij je bij helpen! Schrijf je hier gratis in en bekijk de openstaande vacatures.

Schrijf je hier gratis in

Share deze pagina: