Studievertraging door corona

studievertraging corona
🕔 3 min leestijd

Veel studenten kampen momenteel met studievertraging als gevolg van de coronamaatregelen. De kwaliteit van het onderwijs is gedaald door o.a. de online lessen, stages zijn ontzettend lastig om te vinden en alle praktijklessen kunnen ook niet doorgaan. De overheid doet er alles aan om jou als student daarin te steunen. We hebben hieronder alle tegemoetkomingen voor je op een rijtje gezet, waar jij als student recht op hebt.

Tegemoetkoming wegvallen studiebeurs

Loopt je studiebeurs af, maar ben je door de coronamaatregelen nog niet afgestudeerd? Dan heb je recht op een tegemoetkoming van de overheid. Je hebt hier recht op als je een mbo-, hbo- of universitaire opleiding volgt én je laatste maand met een studiebeurs in de periode ligt tussen juni 2020 en augustus 2023. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van je opleiding én beurs:

•    MBO basisbeurs: € 800,-
•    MBO aanvullende beurs: € 1.200,-
•    MBO basis- en aanvullende beurs: € 2.000,-
•    HBO of universiteit aanvullende beurs: € 1.500,-

Heb je hier recht op? Dan krijg je automatisch bericht van DUO. Hier hoef je dus niets voor te doen.

Tegemoetkoming studiekosten afstudeerders

Maak jij extra kosten door je studievertraging? Bijvoorbeeld omdat je je collegegeld door moet betalen? Dan heb je recht op een eenmalige tegemoetkoming. Hier hangen wel een aantal voorwaarden aan vast. Je moet namelijk in het studiejaar 2019 – 2020 én 2020 – 2021 ingeschreven staan bij een door de overheid betaalde opleiding. Daarnaast moet je ook in de periode tussen augustus / september 2020 en augustus 2021 je diploma hebben behaald. Is dit het geval? Dan heb je recht op de volgende tegemoetkoming:

•    MBO BBL: €150,-
•    MBO BOL: €300,-
•    HBO: €535,-
•    WO: €535,-

Deze tegemoetkoming is een gift en wordt ook automatisch overgemaakt op je rekening.

Aanmelddatum nieuwe studie

Ook het kiezen van een nieuwe studie wordt je in deze tijd niet makkelijker gemaakt. Open dagen en meeloopdagen gaan allemaal niet door en dat maakt het extra lastig om een goede keuze te maken. Om je hier toch nog een beetje in te steunen, zijn alle aanmelddatums verplaatst van 1 april naar 1 mei 2021. Zo heb je nog net dat maandje extra om er goed over na te denken en studies met elkaar te kunnen vergelijken. En by the way, wat wij nog even willen zeggen: f*cking knap als je ondanks alles toch de keuze maakt om te gaan studeren!

1 op de 5 studenten verliest bijbaan

En alsof alle extra kosten nog niet genoeg zijn, is ook nog eens 1 op de 5 studenten zijn of haar bijbaan verloren. Dat komt voornamelijk omdat de meeste studenten een baan in de horeca of retail hebben, twee branches die het zwaarst getroffen zijn door de coronamaatregelen. Wij willen je laten weten dat we er voor je zijn en je graag willen helpen met het vinden van een nieuwe of tijdelijke (bij)baan. We hebben contact met meer dan 1500 bedrijven uit de regio die altijd op zoek zijn naar jong talent. Laat ons weten wat je graag zou willen doen, hoeveel uur in de week én voor hoe lang en we kijken graag met je naar de mogelijkheden.

Ook makkelijk: een online intake met één van onze recruiters van slechts 15 minuten! Registreer nu en plan je gesprek!

Share deze pagina: