Tussenjaar plannen als student? Zorg voor deze 8 belangrijke zaken!

Op het punt om een tussenjaar te nemen? Dit zijn de 8 stappen die je moet kennen!

Tussenjaar plannen student
🕔 4 min leestijd

Tussenjaar plannen als student? Zorg voor deze 8 belangrijke zaken!

Een tussenjaar nemen als student kan een mooie kans zijn om jezelf te ontwikkelen, nieuwe (werk)ervaringen op te doen en je horizon te verbreden. Maar voordat je aan je studiepauze begint, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet ondernemen om ervoor te zorgen dat je wegwijs bent tijdens je tussenjaar. Wat moet ik regelen met school? Ga ik voor een tussenjaar na mijn havo of later? Wat moet ik doen om mijn geldzaken op orde te hebben? Wil ik gaan werken in het buitenland of Nederland tijdens mijn tussenjaar? Wij helpen je! Hier zijn 8 belangrijke zaken waar je als tussenjaar student aan moet denken:

Studiefinanciering stopzetten

Als je momenteel studiefinanciering ontvangt, moet je dit stopzetten zodra je besluit een tussenjaar te nemen. Hiermee voorkom je onnodige schulden of terugbetalingen en dat zou zonde zijn van dat goed gespaarde geld! 

Collegegeld teruggave

Als je collegegeld hebt betaald voor het komende jaar, denk er dan eens over na om dit terug te vragen, als je van plan bent een volledig studiejaar over te slaan. De procedure hiervoor kan variëren per universiteit of hogeschool. Check dit dus altijd nog even bij je opleiding als je hier zeker van wil zijn.

Bijbaan of werk tijdens je tussenjaar

Wil je gaan werken tijdens je tussenjaar maar heb je nog geen juiste baan hiervoor gevonden? Bij JAM helpen we je hier graag bij. Er zijn verschillende vacatures voor een tussenjaar in verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan banen in de klantenservice, administratie, sales, catering of productie.
Ga je reizen en naar het buitenland tijdens je tussenjaar? Dan moet je het volgende regelen met je bijbaan: zorg ervoor dat je jouw werkgever op de hoogte stelt van je plannen voor het tussenjaar. Maak de nodige afspraken met als het gaat over verlof of stoppen met je baan. Heb je nog overuren die uitbetaald moeten worden? Spreek dit goed af voordat je stopt. 

Studieadviseur raadplegen

Praat met je studiebegeleider over je plannen. Zij kunnen je begeleiden bij het nemen van de juiste stappen om je studie tijdelijk te onderbreken en eventuele zaken van je opleiding af te handelen.

Huisvesting

Als je op kamers woont of een huurcontract hebt, bespreek dan je situatie met je huisbaas en bekijk de mogelijkheden om je huur, al dan niet eerder, op te zeggen of je kamer tijdelijk onder te verhuren.

Terugbetaling van studieleningen

Als je een studielening hebt, hoef je tijdens je tussenjaar geen aflossingen te doen, dit mag natuurlijk wel als je dit al wil! Check Mijn DUO voor de details.

Verzekeringen

Denk eens na of je je zorgverzekering moet aanpassen of behouden tijdens je tussenjaar, afhankelijk van je plannen en de geldende regels.

Inkomsten en uitgaven

Maak een overzicht van het budget voor je tussenjaar om ervoor te zorgen dat je voldoende geld hebt om je plannen te waar te maken zonder jezelf in financiële problemen te brengen. Wanneer je gaat werken tijdens je tussenjaar, ga je meer geld verdienen dan normaal. Lekker, maar dit betekend wel dat je eventuele toeslagen moet stopzetten of aanpassen. Het kan namelijk zijn dat je hier nu geen recht meer op hebt en anders moet je dit geld allemaal terug betalen. Dat zou een flinke domper zijn. 

Een tussenjaar nemen kan heel leuk zijn, maar je moet je wel goed voorbereiden! Het nemen van een jaar vrij als student is een belangrijke en spannende beslissing. Je moet er goed over nadenken en jezelf goed voorbereiden, vooral als het gaat om geld en school. Volg deze stappen om je tussenjaar soepeler te laten verlopen en er optimaal van te genieten. Geen inspiratie en ideeën voor wat je kan doen tijdens je tussenjaar? Check deze blog over tussenjaar-opties dan vooral ook even! Heb je de keuze gemaakt om lekker te gaan werken, maar heb je nog geen passende baan hiervoor gevonden? Laat JAM je dan helpen, dan fixen wij de baan die perfect bij jouw tussenjaar past! 

Succes en veel plezier tijdens je tussenjaar! 

Share deze pagina: