Valentijnsspecial | Een relatie op het werk, hoe zit dat?

Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking ontmoet zijn / haar partner op het werk. Maar hoe zit dat eigenlijk? Wat mag wel en wat niet?

🕔 4 min leestijd

Valentijnsdag, een mooi moment om eens stil te staan bij liefde op de werkvloer. Je brengt veel tijd door met je collega’s en zij zijn dus ook mensen die je dagelijks ziet. In de pauzes is er bij de meeste bedrijven genoeg om te bespreken en zo krijg je de kans om een kijkje in elkaars privé leven te nemen. De cijfers van het CBS laten zien dat er ruim 300.000 mensen een relatie hebben met een collega bij hetzelfde bedrijf. Dat is maar liefst 4% van de beroepsbevolking. Uit een onderzoek van totaljobs.nl blijkt dat 22% van de bevolking zijn of haar partner op het werk heeft ontmoet. Dat is een hoger percentage dan welke andere manier dan ook: 18% via vrienden, 13% online en 10% in de kroeg.

Ondanks deze verrassend hoge statistieken geeft 76% van de ondervraagden toch aan dat ze de relatie met een collega liever geheim houden. De meesten zijn vooral bang dat de collega’s de relatie niet zullen accepteren en dat er geroddel op de werkvloer komt. Daarnaast denken veel mensen dat ze ontslagen zullen worden als blijkt dat ze een relatie met een collega hebben. Hieronder wordt uitgelegd hoe het werkt wat betreft de regelgeving en een relatie op het werk.

Liefde op de werkvloer is geen reden voor ontslag, de gevolgen hiervan kunnen dat echter wel zijn. Verliefd worden mag, een relatie hebben ook. Een relatie is privé en in Nederland wordt privédomein vrij sterk juridisch beschermd. Ook de werkvloer valt onder deze bescherming. Dit wil echter niet zeggen dat je onmiddellijk een relatie aan moet gaan met een collega, want er kunnen vervelende consequenties aan vast zitten.

Bij een relatie tussen twee ‘gelijkwaardige’ collega’s kan de werkgever in principe niets doen. Als de werkgever merkt dat de relatie problemen veroorzaakt of leidt tot verstoring van de werkverhouding dan kan hij er wel voor kiezen één van de verliefden op een andere afdeling te plaatsen. Gaat de relatie echter tussen een leidinggevende en een ondergeschikte, dan word het lastiger.

Omdat de leidinggevende een voorbeeldfunctie heeft staat hij of zij qua werk in een ongelijkwaardige positie. In de rechtspraak wordt er rekening gehouden met de nodige maatregelen die de leidinggevende wel of niet heeft genomen om te voorkomen dat de relatie problemen op de werkvloer gaat opleveren. Als dit soort maatregelen worden nagelaten kan de leidinggevende ontslagen worden. Natuurlijk zijn er ook verschillende andere factoren die een rol spelen in het geheel. Bij een multinational met duizenden werknemers is het logischerwijs makkelijker om een alternatief of overplaatsing te vinden dan in het geval van een kleine werkgever.

Ondanks dat een verliefde collega zich over het algemeen minder snel ziek meld en langer werkt is een werkgever vaak niet blij met een relatie tussen twee van zijn werknemers. Een relatie kan leiden tot onrust op de werkvloer en zeker als de twee uit elkaar gaan kan het onrustig worden. Om er voor te zorgen dat de relatie toch stand kan houden lees je hieronder 5 tips:

  1. Ga je contract eens goed na en kijk of er eventuele regels op zijn gesteld waarin staat dat een relatie tussen twee collega’s verboden is.
  2. Liefde gaat boven werk. Een nieuwe baan heb je waarschijnlijk zo gevonden, de ware liefde is tegenkomen is een stuk lastiger.
  3. Vermijd één-op-één werken met je geliefde. Conflicten die op het werk ontstaan worden al snel mee naar huis genomen en zo zal jullie relatie onder druk komen te staan.
  4. Zorg dat jullie andere hobby’s hebben. Omdat jullie overdag al de hele dag samen zijn kan het heel fijn zijn om ’s avonds even een momentje voor jezelf te hebben.
  5. Ga ook met andere collega’s om. Door eens wat vaker om te gaan met andere collega’s zullen zij je relatie makkelijker accepteren en kan je (als je dat nog moet doen) ook makkelijker beslissen of je het wel of niet gaat vertellen.

De ware liefde nog niet gevonden?
Misschien is dit dan wel een teken dat het tijd is om (ergens anders) aan de slag te gaan! Door hier een gratis account aan te maken helpen wij je in je zoektocht naar de ideale (bij)baan en profiteer je van het netwerk van meer dan 1.000 bedrijven dat we door de jaren heen hebben opgebouwd. Schrijf je snel in en misschien vind jij je ware liefde wel bij je volgende baan. 

Share deze pagina: