Wat moet je allemaal regelen voor je nieuwe studie?

Ga jij na de zomervakantie studeren? Als het goed is heb je je dan al ingeschreven! Na je inschrijving zijn er een aantal zaken die je moet gaan regelen, zodat je in september aan jouw studie kunt beginnen. Hieronder zijn er aantal opgesomd om jou te helpen.

🕔 4 min leestijd

Voor velen begint volgende week de examenweek en daarna komt een tijd van vakantie, feesten en veel vrije tijd! Maar deze periode tot september is ook nodig om een hoop voor je nieuwe studie te regelen en op een rijtje te krijgen. Als je na de zomer aan een nieuwe studie begint, heb je je als het goed is al ingeschreven. Deze deadline stond namelijk op 1 mei. Ga je aan een opleiding beginnen met numerus fixus, dan was jouw deadline al op 15 januari. Na je inschrijving zijn er een aantal zaken die je moet gaan regelen, zodat je in september aan jouw studie kunt beginnen. Hieronder zijn er aantal opgesomd om jou te helpen.

Studiefinanciering aanvragen

Vanaf september heeft iedere student recht op studiefinanciering. Ja, ook als je nog geen 18 jaar bent! Wil je hier meer over weten? Klik dan hier. Hier kan je ook lezen waar studiefinanciering precies uit bestaat. Helaas zul je een groot gedeelte van de studiefinanciering later terug moeten betalen. Bedenk dus goed of dit echt nodig is in jouw situatie of niet. Op de website van DUO kun je studiefinanciering aanvragen, en daar vind je ook gelijk wat voor financiering je kan krijgen.

Studentenreisproduct aanvragen

Een onderdeel van de studiefinanciering is het studentenreisproduct. Hiermee reis je gratis in de weekenden of doordeweeks, dat is jouw keuze. Wanneer je voor de één kiest, kan je op de andere dagen met korting (40%) reizen. Op de website van DUO kun je een studentenreisproduct aanvragen. Daar heb je ook een persoonlijke OV-chipkaart voor nodig. Als je die nog niet hebt, kun je deze hier aanvragen. Op studentenreisproduct.nl kun je je OV-chipkaart koppelen aan het reisproduct. Bij een oplaadautomaat bij jou in de buurt kun je vervolgens dit reisproduct op je OV-chipkaart zetten. Bij DUO kun je vinden vanaf wanneer jouw reisproduct geldt.

Studiekeuzecheck

Bij een groot aantal hogescholen en universiteiten is een studiekeuzecheck verplicht. Als je je hebt ingeschreven voor een opleiding is de kans dus groot dat je hiervoor uitgenodigd zult worden. Hiermee toets je eigenlijk of de opleiding goed bij je past. Dit is vaak in de vorm van een gesprek met iemand van de opleiding, een proeftoets of een dagje proefstuderen.

Gegevens controleren, collegegeld betalen, studentenkaart aanvragen

Als je je hebt ingeschreven, zal jouw nieuwe hogeschool of universiteit binnenkort vragen om je gegevens te checken, om te kijken of alles klopt. Controleer dus goed of alles juist is, daarna sta je officieel ingeschreven! Om ook echt te mogen beginnen zul je ook collegegeld moeten betalen. Dit kan je regelen via studielink. Hier kan je aangeven hoe je je collegegeld wilt betalen (in één keer of in termijnen). Je krijgt bericht zodra je dit door kunt geven. Daarnaast moet je ook een studentenkaart aanvragen. Bij iedere school is dit anders en je zult hier dan ook vanzelf informatie over toegestuurd krijgen.

Wat je verder nog moet regelen

Voor je aan je studie begint zijn de volgende zaken ook belangrijk om te regelen:

  • Een kamer zoeken (in je eigen stad of je moet verhuizen naar een andere stad). Let daarbij ook op alle benodigde verzekeringen en of je aanmerking komt voor huurtoeslag.
  • Je studieboeken aanschaffen
  • Inschrijven voor de introductieperiode, een super leuke en gezellige week waarin je informeel kennis maakt met alle andere nieuwe studenten van jouw opleiding
  • Eventueel aanmelden bij een studenten- of studievereniging

 

Twijfel?

Als je je netjes voor 1 mei hebt ingeschreven voor een opleiding, heb je nog het recht om toegelaten te worden tot een andere studie. Heb je bijvoorbeeld de studiekeuzecheck gedaan, en past de opleiding toch niet helemaal bij jou, dan kun je je nog voor een andere opleiding inschrijven. Hiervoor moet je dan wel weer opnieuw een studiekeuzecheck doorstaan, anders mag de instelling je helaas niet toelaten tot de nieuwe studie. Het veranderen van je studie kan tot 1 september.

Op zoek naar een baantje voor naast je studie?
Wij van JAMwerkt staan in contact met bedrijven die op zoek zijn naar ambitieuze jongeren zoals jij! Of het nu gaat om een paar weken veel werken tijdens je vakantie of een baantje voor naast je studie, bij ons ben je aan het juiste adres. Maak hier een gratis account aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Share deze pagina: