Mij niet bellen! Wat te doen bij belangst?

Mij niet bellen! Is dat jouw reactie als je telefoon overgaat? Dan heb je waarschijnlijk belangst. Maar don't worry, je bent zeker niet alleen. Wij delen onze tips om te bellen als een pro!

bellende vrouw
🕔 2 min leestijd

De telefoon gaat en jij laat hem liever vijf minuten overgaan dan dat je opneemt, herkenbaar? Dan heb je misschien last van belangst! Veel jongeren tussen de 16 en 30 hebben last van belangst, dus je bent zeker niet alleen. Er is geen sprake van oogcontact en signalen zijn moeilijk te lezen, daarnaast moet je direct antwoord geven en dat kan best wel spannend zijn. Jouw gesprekken gaan waarschijnlijk het liefst via Whatsapp, maar het zal toch echt wel gaan voorkomen dat je ooit een telefoongesprek moet gaan voeren. Hierbij onze tips, om te kunnen bellen als een pro!

Oefenen, oefenen, oefenen!

Om van een angst af te komen, moet je natuurlijk ergens beginnen. Start daarom met oefengesprekken, doe alsof je een telefoongesprek aan het houden bent met iemand en probeer een gesprek te voeren. Daarna ga je een stap verder, bel met je vrienden. Belangrijk is dat je dit gesprek niet via FaceTime doet, maar gewoon écht bellen. Hierdoor leer je namelijk om gesprekken te voeren zonder oogcontact te kunnen maken. 

Bereid je gesprek voor

Of je nu een doktersafspraak moet maken of omdat je moet bellen voor jouw droombaan, je weet altijd wel een beetje wat je wil zeggen tijdens je telefoongesprek. Probeer het daarom zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Schrijf op wat je wil vragen en bedenk ook alvast wat ze terug kunnen vragen. Zo ga je voorbereid in je gesprek en zal je minder zenuwachtig zijn!

Maak het jezelf comfortabel

Omdat je zenuwachtig bent voor je toekomstige gesprek, is het belangrijk dat je de externe factoren zo fijn mogelijk probeert te maken. Zorg dat anderen niet mee kunnen luisteren, zorg dat je lekker zit, pak een lekkere koffie of thee erbij en ga comfortabel je gesprek in!

Gewoon doen!

Iedereen maakt fouten, weet soms even niet wat ze moeten zeggen of komt niet uit z’n woorden, daar is helemaal niks mis mee! Probeer jezelf niet teveel druk op te leggen. Het belangrijkste is dat je het gewoon doet! Neem de telefoon op als je gebeld wordt of bel mensen eens op in plaats van te appen. Oefening baart kunst en dat geldt ook hiervoor! 

Share deze pagina: