Yes of stress? Jouw guide voor na de examens!

Na maanden van studeren zijn de examen uitslagen eindelijk binnen. Super spannend natuurlijk, maar hoe het ook loopt, je kan heel veel kanten op. Of je nu je diploma in handen hebt of nog een herkansing moet doen, wij vertellen je hoe je nu verder kan!

🕔 2 min leestijd

Hoera! Geslaagd! Wat nu?

Gefeliciteerd! Je hebt het gehaald, en dat mag gevierd worden! Nodig al je vrienden en familie uit om te vieren dat je geslaagd bent, want al jouw harde werk verdient een beloning! 

Wat wordt jouw volgende stap?

Je hebt je tijdens je laatste studiejaar vast al georiënteerd op nieuwe studies en scholen. Heb je een studie gevonden die helemaal bij je past? Mooi! Het is belangrijk om nog even te checken of de inschrijving goed is gegaan. Via Studielink kan je de status van je inschrijving zien, de status van de betaling en eventuele to-do's die nog open staan. Zorg ervoor dat je Studielink de komende weken goed in de gaten houdt zodat je geen belangrijke meldingen mist, en je na de zomervakantie zonder problemen aan je nieuwe studie kan beginnen! 

Even ertussenuit?

Heb je nog niet de studie van je dromen gevonden, of wil je even een jaartje iets anders dan studeren? Dan is een tussenjaar de perfecte oplossing! In een tussenjaar kan je flink gaan werken zodat je lekker wat geld op je rekening krijgt, of je gaat reizen om een hoop van de wereld te zien! In de tussentijd heb je ook genoeg tijd om je verder te oriënteren op een studie die je na dit tussenjaar kunt volgen. Je hoeft je dus niet te vervelen als je het studeren een jaartje opschuift! 

Gezakt? Geen paniek! Dit zijn je opties

Super balen natuurlijk, maar er is nog genoeg mogelijk! Heb je nog een herkansing? Vraag aan klasgenoten hoe zij het leren voor dit vak hebben aangepakt en probeer samen met hen de stof nogmaals te oefenen. Overweeg om extra bijles te nemen om nog meer uitleg te krijgen over het vak, zodat je helemaal klaar bent om de herkansing te halen! 

Alternatieve opleidingen

Er zijn veel opleidingen en cursussen die je kunt volgen als je gezakt bent voor je toetsen. Zo zijn er scholen waarbij je alleen de vakken die je niet gehaald hebt opnieuw hoeft te doen. Zo heb je maar een paar lesuren per week, en kan je de rest van de tijd werken. Dit is de perfecte mogelijkheid om lekker wat bij te verdienen en ondertussen te kijken wat voor werk je leuk vindt! 

Share deze pagina: