Werk voor 16-jarigen

Yes, eindelijk is het zo ver! Je bent 16 jaar geworden, tijd om te gaan sparen voor je rijbewijs en die dikke scooter. Maar dat kost bij elkaar toch aardig wat geld. Op zoek naar een baan dus en aan de slag!

Wat voor werk mag ik doen als ik 16 jaar ben?

Er zijn wettelijke regels verbonden aan de werkzaamheden voor een 16-jarige. Zo mag je geen werk uitvoeren dat gevaarlijk is (bijvoorbeeld werken met bepaalde zware machines) of schadelijk is voor je gezondheid (bijvoorbeeld werken met gevaarlijke stoffen). Wil je toch aan de slag bij een bedrijf met risicovol werk? Dan moet er deskundig toezicht aanwezig zijn. Bij risicovol werk kan je o.a. denken aan:

  • Werken met stoffen die irriterend of bijtend zijn;
  • Werken met artikelen die kunnen ontploffen, zoals vuurwerk;
  • Het besturen van een trekker en het aan- of afkoppelen van aanhangwagens of werktuigen;
  • Aan een machine of lopende band staan waarbij de werknemer niet zelf het tempo kan bepalen.

Maximale werktijden voor een 16-jarige

Voor 16-jarigen gelden ook maximale werktijden. Zo mag je op vrije dagen of vakantiedagen maximaal 9 uur per dag werken. Tijdens een schooldag trek je het aantal uur dat je naar school bent geweest van deze 9 uur af en dat is vervolgens het aantal uur dat je nog op een schooldag mag werken. Heb je bijvoorbeeld op een dag maar 3 uur school, dan mag je dus nog maximaal 6 uur die dag werken. Als je kijkt naar een hele schoolweek mag je dus maximaal 45 uur min het aantal schooluren werken, met een maximum van 160 uur per maand.

Rusttijden voor een 16-jarige

Ook de rusttijden (de tijden waarop je niet mag werken) zijn voor een 16-jarige anders dan voor een volwassene. Zo ben je verplicht om na 4 uur werken een half uur pauze te nemen. Ook mag je niet meer werken na 23:00 uur en mag je niet beginnen voor 06:00 uur. Wil je graag op zondag werken? Dan mag dat alleen als je de zaterdag van tevoren nog niet gewerkt hebt. Daarbij komt dat in een periode van 52 weken (één jaar dus), je minimaal 13 zondagen vrij moet zijn.

Uitzendbureau voor 16-jarigen

Bij uitzendbureau JAM zijn wij gespecialiseerd in werk voor jongeren. Zo kan je kiezen uit flexibele bijbanen waarbij je zelf bepaalt wanneer je kan en wil werken, maar hebben we ook vaste bijbanen waarbij je echt onderdeel wordt van een gezellig team. Banen waar je aan kan denken zijn o.a. inpakwerk, afwassen, dieren verzorgen, orderpicken, schoonmaakwerk of een baan in de horeca.

Benieuwd naar leuke bijbanen bij jou in de buurt? Maak dan een gratis JAM profiel aan op onze website!