Werk voor 17-jarigen

Woehoe, 17 jaar geworden! Nog één jaartje wachten en dan ben je officieel volwassen. Dat betekent de kroeg in zonder gedoe, legaal een biertje kunnen drinken én eindelijk je autorijbewijs halen. Maar, dat is helaas pas allemaal over een jaar. Tot dan ben je - wat betreft je werk - gebonden aan een aantal wettelijke regels. Lees hieronder meer over wat je allemaal wel en niet mag doen als je 17 jaar bent.

Wat voor werk mag ik doen als ik 17 jaar ben?

Er zijn wettelijke regels verbonden aan de werkzaamheden voor een 17-jarige. Zo mag je geen werk uitvoeren dat gevaarlijk is (bijvoorbeeld werken met bepaalde zware machines) of schadelijk is voor je gezondheid (bijvoorbeeld werken met gevaarlijke stoffen). Wil je toch aan de slag bij een bedrijf met risicovol werk? Dan moet er altijd deskundig toezicht aanwezig zijn. Bij werk wat verboden is als 17-jarige kan je o.a. denken aan:

  • Werk met giftige stoffen;
  • Werk met bestrijdingsmiddelen;
  • Werk op plekken met lawaai;
  • Werk met trillingen.

Maximale werktijden voor een 17-jarige

Als je 17 jaar bent gelden er maximale werktijden per dag. Zo mag je op een vrije dag (bijvoorbeeld in het weekend of tijdens de vakantie) maximaal 9 uur werken. Ook tijdens schooldagen ben je gebonden aan maximale werktijden per dag. Daarbij geldt de volgende vuistregel: trek het aantal uur dat je naar school moet van deze 9 uur af. Dat is vervolgens het aantal uur dat je nog een op schooldag mag werken. Moet je bijvoorbeeld op een dag van 9:00 – 13:00 uur naar school? Dan mag je die dag nog maximaal 5 uur werken. Als je kijkt naar een hele schoolweek mag je dus maximaal 45 uur min het aantal schooluren werken, met een maximum van 160 uur per maand.

Rusttijden voor een 17-jarige

Naast maximale werktijden, gelden er ook bepaalde rusttijden voor jou als 17-jarige. Die zijn anders dan bij volwassenen (18+). Zo ben je als je 17 jaar bent verplicht om na elke 4 gewerkte uren, 30 minuten pauze te nemen. Ook is het verboden om nog na 23:00 uur te werken of vóór 6:00 uur ’s ochtends te beginnen. En dat is niet alles. Er gelden ook regels voor werken op zondag. Zo mag je alleen op zondag werken, als je de zaterdag van tevoren vrij bent geweest. Daarnaast geldt dat gekeken naar een heel jaar, je minimaal 13 zondagen vrij moet zijn als 17-jarige.

Uitzendbureau voor 17-jarigen

Bij uitzendbureau JAMwerkt zijn we gespecialiseerd in werk voor jongeren. Zo kan je bij ons terecht voor flexibele bijbanen waarbij je zelf aangeeft wanneer je kan werken, vaste bijbanen in bijvoorbeeld het weekend of na school, vakantiewerk of een fulltime baan als je bijvoorbeeld een tussenjaar hebt. Banen waar je aan kan denken zijn o.a. inpakwerk, afwassen, dieren verzorgen, orderpicken, schoonmaakwerk of een baan in de horeca.

Benieuwd naar alle mogelijkheden bij jou in de buurt? Maak dan een gratis profiel aan op onze website en we nemen even contact met je op om te kijken wat jou leuk lijkt om te doen!