Werk voor 18-jarigen

 

Yes, je bent 18 jaar geworden! Officieel volwassen, wat betekent dat je vanaf nu verantwoordelijk bent voor jezelf. Net zoals het vinden van een baan en het verdienen van je eigen geld. Maar wat mag je eigenlijk allemaal voor werk doen als je 18 jaar bent en wat zijn de wettelijke maximale werktijden? Dat lees je allemaal hier!

Wat voor werk mag ik doen als ik 18 jaar ben?

Als je 18 jaar bent, ben je volgens de wet officieel volwassen. Dat betekent dat je elk type werk kan doen wat je maar wilt doen. Van ’s nachts werken in de kroeg tot een kantoorbaan van 9:00 – 17:00 en ploegendiensten draaien in de logistieke branche. Uiteraard gelden er ook voor volwassenen regels. Deze staan allemaal vermeld in de Arbowet.

Maximale werktijden voor een 18-jarige

Ook als je 18 jaar bent gelden er maximale werktijden. Zo mag je per dienst maximaal 12 uur achter elkaar werken. Dat komt per week neer op maximaal 60 werkuren. Werk je meer? Dan is dat dus wettelijk gezien eigenlijk verboden. Ook wat betreft pauze gelden er regels die nageleefd dienen te worden. Zo heb je na 5,5 uur werken recht op ten minste 30 minuten pauze. Werk je meer dan 10 uur op een dag? Dan heb je daarbovenop nog eens recht op een kwartier extra.

Rusttijden voor een 18-jarige

Voor 18-jarigen en volwassenen zijn er ook wetten en regels die gaan over rusttijden. Zo heb je per dag recht op ten minste 11 uur rust. Deze 11 uur moeten aaneengesloten zijn. Deze rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk. Daarnaast heb je per week recht op eenmaal 36 aaneengesloten rusturen, wat betekent dat je eigenlijk nooit 7 volle dagen in de week mag werken. Ten slotte zijn er ook regels wat betreft werken op zondagen. Wist je dat je bijvoorbeeld minimaal 13 zondagen per 52 weken (één jaar dus) vrij moet zijn? Dat betekent dat je dus nooit élke zondag in het jaar mag werken.

Uitzendbureau voor 18-jarigen

Bij uitzendbureau JAM zijn we gespecialiseerd in werk voor jongeren, studenten, starters en young professionals. In welke periode van je leven jij ook zit, wij helpen je graag met het vinden van een passende baan! Hierbij kan je denken aan een bijbaan naast je studie, maar ook een startersfunctie als je je diploma hebt gehaald of een fulltime baan als je al wat jaren ervaring hebt.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij jou in de buurt? Bekijk dan al onze vacatures en filter deze op basis van je wensen en voorkeuren! Heb je nog vragen of ben je op zoek naar iets specifieks? Neem dan gerust even contact met ons op en we kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden.