Van studeren naar het werkveld: Tips voor een vlotte start

Ohjee, ik moet gaan werken: wat nu? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje! Van studeren naar het werkveld: Tips voor studenten die young professionals worden!

lachende man
🕔 4 min leestijd

Van studeren naar het werkveld: Tips voor een vlotte start

Gefeliciteerd, je hebt je studie (bijna) afgerond en staat op het punt om de sprong te wagen naar het werkveld! Het is een spannende, maar ook uitdagende tijd. In deze blog delen we waardevolle tips en adviezen om jou, als starter, te helpen bij de overgang van student naar young professional. 

Ken jezelf en stel doelen

Voordat je de arbeidsmarkt op gaat, is het belangrijk om te weten waar je goed in bent en wat je carrièredoelen zijn. Neem even de tijd om jezelf beter te leren kennen en te begrijpen wat je aan potentiële werkgevers te bieden hebt. Dit helpt je bij het richten van je zoektocht naar de juiste functies en organisaties. Aan de hand van een kennismakingsgesprek kunnen wij bij JAM je hierbij helpen. Wij hebben de vetste banen al voor je op een rijtje namelijk! Denk bijvoorbeeld aan functies in Sales, Inkoop & Planning, Klantenservice of Administratie & HR.  

Bouw aan je professionele netwerk

Een sterk professioneel netwerk kan van onschatbare waarde zijn bij het vinden van kansen op werk. Begin met het opbouwen en onderhouden van relaties met docenten/professoren, medestudenten, alumni en professionals in jouw interessegebied. Gebruik een platform zoals LinkedIn om je netwerk verder uit te breiden. Het hebben van een netwerk kan leiden tot waardevolle connecties en zelfs tot baanmogelijkheden. Wij hebben dit netwerk al, vol met bedrijven waar wij zelf ook wel zouden willen werken! Wij hebben deze bedrijven namelijk al voor je gescreend en plaatsen alleen de leukste vacatures op onze site.  

Boost je CV en LinkedIn-profiel

Je CV en LinkedIn-profiel zijn jouw visitekaartje voor werkgevers. Zorg ervoor dat ze up-to-date zijn en jouw n prestaties, stages, vrijwilligerswerk en relevante vaardigheden benadrukken. Voeg ook specifieke projecten of onderzoeken toe waar je tijdens je studie aan hebt gewerkt. Zoek je nog wat tips hoe je een goed cv kan schrijven als student? Lees dan vooral onze blog over hét voorbeeld cv voor studenten.

Bereid je voor op sollicitatiegesprekken

Sollicitatiegesprekken kunnen spannend zijn, maar een goede voorbereiding vergroot jouw zelfvertrouwen. Wij hebben in deze blog wat extra tips om goed voorbereid een sollicitatiegesprek in te gaan. Oefen veelvoorkomende interviewvragen en bedenk voorbeelden van situaties waarin je jouw vaardigheden hebt toegepast. Doe ook onderzoek naar het bedrijf waar je solliciteert, zodat je goed geïnformeerd bent en relevante vragen kan stellen tijdens het gesprek. Daarnaast geven onze recruiters tips mee wanneer je wordt aangedragen bij een bedrijf. Zo weet je of je bijvoorbeeld strak in pak moet, of toch casual. Fijn toch?

Blijf leren en ontwikkelen

De overgang naar het werkveld betekent niet dat het leren stopt. Blijf jezelf ontwikkelen door middel van trainingen, workshops en online cursussen. Hou trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied in de gaten en pas jouw vaardigheden aan waar nodig. Door een mindset van voortdurende groei te hebben, vergroot je jouw waarde als professional. 

Wees flexibel en proactief

In het begin van je carrière is het belangrijk om open te staan voor verschillende kansen. Wees bereid om te leren en ervaring op te doen, zelfs als het niet direct jouw droombaan is kan het alsnog waardevolle inzichten en connecties opleveren die je verder helpen in je carrière.

Conclusie

De overgang van studeren naar werken is een cruciale periode in het leven van jonge professionals zoals jij. Door jezelf goed voor te bereiden, je netwerk op te bouwen, je CV en LinkedIn-profiel te verbeteren en actief te blijven leren, leg je een solide basis voor een succesvolle carrière. Wees flexibel, proactief en vertrouw op je vaardigheden en sterke punten. Met deze tips en tricks ben je klaar voor een vlotte start in het werkveld. Wij helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe baan. Maak een gratis JAM profiel aan, dit kan eenvoudig binnen 2 minuten, dan helpen wij je aan die toffe startersbaan waar jij naar opzoek bent! 

Share deze pagina: